Csepel SC sportközpontú városfejlesztés

cimkék:  várostervezés , 2008 , csepel sc

Csepel SC _ 10 ha _ új városközpont fejlesztés

bővebb információért kattintson a + ikonra


_ismertetés_A Csepel SC sporttelepe Budapest XXI. kerületében egy a főváros kiemelt sportterületei közül, melynek eddigi működési keretei az utóbbi évek megváltozott gazdasági, társadalmi és városrendezési viszonyai miatt ellehetetlenedtek. Azonban a városrészen belül elfoglalt helyzete, 1912-ig visszavezethető történelme és funkciójának létjogosultsága miatt a telepet működtető alapítvány az Önkormányzattal szorosan együttműködve egy megoldási stratégia kidolgozását hívta életre.

_kifejtés_A megoldást napjaink vegyes városi terei a tradicionális területhasználattal összefonódva kínálták. A sport – mint közösségi tevékenység – hiányzó láncszemként illeszthető a modern városközpontok funkciói közé. A sportéletet felépítő és egymással kölcsönhatásban működő élsport és tömegsport együttélése, vegyítése pedig elősegítené annak hosszú távú aktivitását a területen.


A „sport a városban – város a sportban” koncepció egyaránt magába foglalja a sportterület újfajta hasznosítását és jelentőségének maradéktalan megőrzését egy új városközpont keretei között. Ennek az új központnak – mint egy kirakós játék hiányzó darabjának – valamennyi síkon illeszkednie kell az őt már meglévő adottságként körülvevő eltérő városi szövetekhez: a helyszínen kialakított négy zóna így ad értelmet az eddig megosztott városképnek úgy, hogy területükön a beépítés karakterének megfelelő arányban keverednek a kereskedelmi-, szolgáltató-, intézményi- és sport funkciók.

_magyarázat_Európában a gazdasági válság hozta magával a sporthoz hasonló jóléti szolgáltatások támogatottságának megvágását, Magyarországon ez azonban már a rendszerváltás óta jelenlévő probléma. Így egy ilyen jellegű fejlesztés akkor lehet sikeres, ha a helyes arányokat megtalálva befektetőket is vonzó létesítményekkel keveredik.


A projekt a 10 hektáros terület 60 %-án, azaz 60.000 m2-nyi területen tesz finanszírozhatóvá közösségi- és sport funkciókat. Egy ilyen szimbiózis modellként szolgálhat egy hosszú távon fenntartható fejlesztés megvalósításához.

_lépték_A lokális városi és városképi illeszkedés mellett a projekt léptéke megkívánja a tágabb illeszkedés problémájának végiggondolását is.


A terület fejlesztése fővárosi szinten is fontos szálakat mozgat meg, felveti az egymásra épülő, különböző szintű szabályozások módosításának, korszerűsítésének igényét, komplex együttműködést generálva a kortárs, dinamikusan változó városi igények kielégítése érdekében.

tervezők:
Sárközi Csaba
Tubákos Ádám
Kunckel Dietrich

munkatársak:
Mészáros Ferenc
Császár Szabolcs
Baló Dávid
Haraszti Lívia