Rugev Csarnok pályázat 2010

cimkék:  pályázat , 2010 , kerékpár , Rugev Csarnok

hasznosítási és építészeti pályázat
1. hely + különdíj

bővebb információért kattintson a + ikonra

itt találsz komplett PDF dokumentációkat…

pályázati tablók

pályázati szöveges füzet

pályázati prezentáció


 


HASZNOSÍTÁSI KONCEPCIÓ

A kerékpár egyre népszerűbb egyéni és tömegközlekedési eszköz:
Tagadhatatlanul egyre szélesebb körben terjed a kerékpár rendszeres használata, amely folyamatosan növekvő kereslettel a piacon egy hallatlanul dinamikusan fejlődő sokrétű kereskedelmet és háttér ipart működtet. A modern nagyváros közlekedésében egyre nagyobb szerepet kap a kerékpár. A legfrisebb felmérési adatok szerint Magyarországon a 15 év feletti lakosság 49%-a használ kerékpárt közlekedésre rendszeresen, és a kutatási adatok szerint a használók száma folyamatosan növekszik.

A budapesti lakosságon belül a 15-29 éves korosztályban volt a legnagyobb a kerékpárral közlekedők aránya, e korosztály 26%-a használta kerékpárját közlekedésre. Ezt érdemes figyelembe venni a célcsoport vizsgálatnál, és a tervezés eszköztárának kialakításakor. A növekvő tendencia mögött az egyik legfontosabb ok a kényelmi szempont, mert jelenleg a városi közlekedésben a legnagyobb szabadságot biztosító közlekedési eszköz és forma, amennyiben átgondolt és következetes infrastruktúra áll rendelkezésre, vagy kerül fejlesztésre.

Az ingatlan lokációja kedvező:
Szerencsés adottság hogy a kérdéses ingatlan azoknak a szakosodott nagykereskedéseknek, hazai szakműhelyeknek a centrumában fekszik amelyek a fenti piac jelentős részét kiszolgálják. A néhai csepeli gyárváros a kerékpárgyártás terén komoly hagyományokkal rendelkezik, ma is folyik gyártás a közelben. Az ide betelepült nagykereskedések számára a meglévő ipari infrastruktúra vonzó környezetet biztosít az alap kerekedelmi tevékenységhez is kapcsolódó specializálódott szakműhelyek révén.

KÖVETKEZTETÉS:

Véleményünk szerint a fenti kondíciók mellett ebben a piaci szegmensben megérett a helyzet a „paradigmaváltásra” egy tematizált és szintetizáló jellegű kereskedelmi létesítmény életrehívásával, amely egy fedél alatt kínálja és mutatja be a számtalan világmárka újdonságait, és felöleli a mára szinte végtelen számúra duzzadt kiegészítőket, specialistákat a ruházattól az ételkiegészítőkig, a gyártóktól a programszervezőkig. Mindezeken túl teret biztosít időszakos tematizált vásárok, börzék, tesztnapok és események megrendezéséhez, ezáltal tovább pörgetve a kereskedelmi – szolgáltató rész látogatottságát.
A TEMATIZÁLT PIAC – „PEDAL MARKET” – ALKOTÓELEMEI:

Modul rendszerű kereskedelmi egységek
A pedal market gerincét a zárt állandó és a változtatható kialakítású modul rendszerű kereskedelmi egységek adják, amelyek az épület teherhordó raszterének megfelelően méretkoordináltak. Ezekben kapnak helyet a horgony szereppel bíró nagy forgalmú kis- és nagykereskedelmi célú üzletek. Az egységek önmagukban megfelelnek az alapvető épületfizikai követelményeknek (hűtés, fűtés), mert a felújított csarnokszerkezet a költéghatékonyság miatt csak csapadékvédett, temperált és infrastruktúrával ellátott teret biztosít. A modulok zárt belső eladó és kiszolgáló tereket tartalmaznak, és igény szerint részben kétszintűek. Az egységek a közlekedő terek felé kirakattal, illetve nyitott „börze térrel” ill. zöldfelülettel is rendelkezhetnek, ahol az áru közvetlenül a látogatók számára bemutatható. Ez a felületszövet együttműködésben a Rendezvénycsarnokkal biztosítja az időszakos vásárok, börzék számára helyet.


MODUL RENDSZERŰ VENDÉGLÁTÁS EGYSÉGEI – „BRINGA KONYHA”

A kereskedelmi egységekhez hasonló technikai kialakítással kerülnek a „bringa konyha” gasztronómiai egységei a piactéren elhelyezésre. Szerepük egy állandó, folyamatos vendéglátás biztosítása, valamint a rendezvények alatt, börze és vásárnapokon az egész napos programok során a vendégek kiszolgálása.


RENDEZVÉNYCSARNOK – ESEMÉNYTÉR

A Rendezvénycsarnok a Salló csarnok átalakításával jön létre, és kapcsolódik a piactér közlekedési rendszerére. A sport és egyéb események lebonyolításához mobil lelátok, diszponibilis raktár terület ill. az emeleti szinten beépített lelátók, technikai helyiségek (fény, hang, VIP) és kiszolgáló helyiségek (mosdók, raktárak) állnak rendelkezsre. A piactérrel összefűzött közlekedési rendszer alkalmat ad speciális „Pedal Tour” házi versenyek és márka tesztek megrendezésére is. A csarnokban meglévő daru pálya lehetőséget kínál a legváltozatosabb pályarendszerek kiépítésére.


IRODAHÁZ

A csarnok terektől külön az L alakú parkoló terület másik oldalán a néhai vizes kiszolgáló épületet egy kis bérirodaházzá alakítottuk át, amely funkciójában akár függetlenül, akár szervesen együttműködve is üzemeltethető a csarnokterekkel. A standard felszereltségű iroda és tárgyaló terek adminisztrációs háttérként tudják segíteni a programok, börzék, vásárok szervezését, és kereskedelmi tevékenységek lebonyolítását.


A TEMATIZÁLT PIAC – „PEDAL MARKET” – TELEPÍTÉSI MEGFONTOLÁSAI:

A meglévő csarnokterek keleti és déli két traktusának L alakban történő lebontásával felszabadul a piactér homlokzata és feltárhatóvá válik a szomszédos közterületekről a vendégforgalom számára. Az így kialakított külső közlekedési területek ideális pozícióban biztosítják a szükséges gépkocsi parkolókat, amelyekhez több be- és kijárat vezet A parkoló felületek szintje követi a meglévő lejtésviszonyokat, így a közterületekhez szintben kapcsolódik. A piactér bejáratai a parkolók felől találhatók arányosan elosztva, az eseménytér saját szeparáltágot biztosító bejárattal is rendelkezik. A gazdasági bejárat a rendezvénycsarnok mellett található, és pozíciójánál fogva kiszolgálja a teljes létesítményt. Az irodaház tömbje tisztán leválik az épületegyüttesről, ezzel lehetővé teszünk egy szeparáltabb üzemeltetést is.

tervezők:
Tubákos Ádám
Sárközi Csaba

munkatársak:
Kun Tamás
Turáni Zoltán
Róka Zsolt