Piraeus torony pályázat, Athén 2010

cimkék:  pályázat , piraeus tower , 2010

nemzetközi építészeti ötletpályázat

bővebb információért kattintson a + ikonra

itt találsz komplett PDF dokumentációkat…

PIRAEUS PLAKAT english


 


’NET OF MYTHOLOGY’
A MITOLÓGIA HÁLÓJA

KONCEPCIÓ

A torony egy speciális összekötő pontot határoz meg. A tenger és Athén városa között, egy jelként áll a természet és az ember által épített környezet között, dialógust teremtve a tenger és a város lakói közt. A ‘mitológia hálója’ elnevezésű koncepció a hely földrajzi adottságaira épül, a helyi környezeti feltételekhez igazodik (mint például a nap mozgása, valamint a jellemző szélirány) azért, hogy egy újragondolt rendszer alakulhasson ki, amely hasznos, fenntartható és lokalizált. Ez a homlokzati szisztéma képes új, fenntartható funkciókra mint az esővíz összegyűjtése, passzív napenergia használata, napelemes felületek, a dupla rétegű homlokzatkonstrukció pedig természetes szellőztetést eredményez. A torony olyan külső területeket foglal magába, amelyek nyilvános terekként is használhatók. A nagy, kikötő felöli kültéri lépcső, amely az öböllel szemközt helyezkedik el, átemeli az utca életét az épület 3. szintjére.

Tervezéskor felhasználtuk a meglevő épület aszimmetrikus kiülését, hogy létrehozzunk egy új –részben önhordó- burkot, amely plusz védelmet jelent a nappal és a meleggel szemben. Ez a réteg közel van az eredeti burkolathoz az északi és a keleti részen, de új formává alakul a déli és a nyugati oldalon. Az új burkolat lehetővé teszi új funkciók létrejöttét a harmadik emelet szintjén, például fedett teraszok alakíthatók ki kávézóknak, találkozóhely a kikötő közelében, illetve pihenőhelyként szolgálhat az embereknek. Ennek a külső héjnak van egy napellenző külső szerkezete, és egy levegőáramlást segítő belső szerkezete. Az új kétrétegű homlokzati elem is lehetőséget ad arra, hogy az iroda szinteknek legyen egy kilátó, nézelődős funkciója a sétányok között épült teraszokon. A meglévő épület melletti, háló alatt található, előírt kötelező tűzlépcső képezi az új homlokzati héjszerkezet vázát.

A funkciót tekintve megőrizzük a földszintet a főbejárat és a kereskedelem számára. Az irodák előcsarnokába szintén be lehet jutni az utcáról a főbejáraton keresztül, az öböl parki részéről. A harmadik és negyedik szint a kávézóké, illetve találkozási pontként szolgál. Az irodai szintek fölött a tizenkilencedik és huszadik emeleten konferenciákat lehetne tartani. A huszonegyedik és huszonkettedik szintet éttermekként lehetne használni. A koncepciónk szerint a gépészet a tetőn kapna helyet, kihasználva a plusz homlokzati héjat zajcsökkentésre

ANYAGOK

A ’mitológia hálója’ koncepció négy különböző anyagot használna. Az eddigi külső burkolatot teljesen lecserélnénk. Az új szellőző dupla rétegű külső homlokzat –árnyékoló hálóval a déli és a nyugati oldalon- DuPont SentryGlas elemekből épülne, amely kellő vastagságot és fényt biztosítana. A külső hély, ahogy távolodik a torony eredeti tomegetől, létrehozná a harmadik emeleti terasz lefedését, az épület kapna egy perforált fém és üveg héjat árnyékolónak, amely erős látványelemként is szolgálna. Az új héjszerkezetet egy önhordó acél rácsszerkezet, amely kapcsolódik a rendkívül tűzvédett nyitott lépcsőház betonszerkezetéhez, és a torony sarkainál levő beton-tartószerkezethez is, amely mindegyik emelet súlyát tartja. A hálószerkezet közé sétányokat tervezünk, amelyeket nézelődésre használhatnának az irodák, és a teraszos vendéglátó szintek. A vízszintes napellenző elemeket ugyancsak perforált acélelemekkel fednénk.

Az első és a második szint homlokzata zsálya színű Dupont Corian fedést kapna. Ez az anyag hangsúlyos külsőt adna a sztoának. Ezalatt a rész alatt a földszinti homlokzat DuPont SentryGlas-ból készülne, mert megbízható tulajdonságokkal rendelkezik, és a boltok láthatóak maradnának az utcáról is.

A külső héj perforált fémpanelekből készülne, néhány terasszal és hálószerű tartó vázzal, amely alkalmas lenne napelemek számára, amelyek napenergiát gyűjtenének a nyugati és a déli oldalon. A külső teraszok néhány változó elemből és sétányokból állnának össze, és növények is lennének itt.

A koncepciónknak a fő irányvonala a gazdaságosság, ezt olyan olyan eszközökkel kívánjuk elérni, mint a napsugárzás elleni védelem. A torony acélból készülő napvédő rendszert kapna minden második emeleten, sőt a homlokzatoknak lenne egy plusz napvédő szintje a két üveghéj között.

tervezők:
Sárközi Csaba
Tubákos Ádám

munkatársak:
Kun Tamás
Császár Szabolcs