Aerozone logisztikai park 2010

cimkék:  2010 , aerozone , logisztikai park , Europolis

Aerozone Vecsés, Europolis fejlesztés 2010

bővebb információért kattintson a + ikonra

helyszín

A 6,2 ha tervezési terület Vecsés város külterületén, a Ferihegyi Repülőtér szomszédságában kereskedelmi-gazdasági övezetében található. Megközelítése a Széchenyi út felöl lehetséges, két hosszoldalán magánutak határolják, a lakóövezettől fásított zöld védősáv választja el.

program

A projekt célja a telekre egy olyan, magas minőségi elvárásokat kielégítő logisztikai központ építése, mely több kisebb, önállóan bérbeadható raktáregységből, valamint a raktározási tevékenység igényelte egyéb funkciókból áll. Valamennyi – egy tűzszakasznyi méretű egység (∼3200 m2) – úgy lett megtervezve, hogy az a mindenkori bérlői igények szerint rugalmasan két, vagy akár több részre osztható legyen. A legkisebb önállóan működő egység így 800 m2 lehet, mely saját szociális helyiségekkel és irodablokkal rendelkezik.

telepítés

A telek közúttal való kapcsolata az Észak-nyugati oldalon, a Széchenyi út felé található. Az épület egybefüggő tömbje a telek közepén helyezkedik el, melyet a bejárattól kiindulva szilárd burkolatú, egyirányú út vesz körbe. Az út az épület két hosszoldalán, a rakodókapuk és bejáratok előtti területen a tehergépkocsik manőverezésére szolgáló dokkolóudvarrá szélesedik, valamint személygépkocsi-parkolók fűződnek rá.
Az épület egészét kiszolgáló funkciók nagy része (porta, bank, büfé, sofőr pihenő, üzemeltetési iroda) a bejárat felöl található fejépületben.

épület

A 24 000 m2 alapterületű csarnok 7 db (∼3200 m2), egyenként további négy részre bontható egységből, valamint az ezekhez szervesen kapcsolódó fejépületből áll. Valamennyi egység raktározási területén kívül rendelkezik a szükséges szociális és kiszolgáló helyiségekkel, valamint az alapterület 15 %-át kitevő, a dokkolótér fölé nyúló mezzanine irodával. A csarnok áruval való feltöltése egységenként 3 db, a leendő bérlők igényeinek megfelelően kiépített dokkolókapun keresztül történik.

földszint

Nagyfesztávolságú (14*17,45 m) földszintes csarnok, 10 m tiszta belmagassággal, előregyártott vasbeton szerkezettel. A földszintes csarnok két hosszoldalán található a dokkolási-rakodási zóna, melynek tiszta belmagassága 4,5 m, efelett helyezkednek el a mezzanine irodák.
A csarnoképület 28 darab, egyenként bruttó 780 m2 (2. unit 900 m2) alapterületű raktáregységre oszlik – ekkora az egy kibérelhető alapegység (unit). Két egységhez összevontan tartozik egy lépcsőház, mely biztosítja a földszint és a mezzanine szint közötti vertikális közlekedést. A lépcsőház mellett találhatóak a szociális helyiségek – mosdó és melegedőhelyiség.

fejépület

A raktárépülettől külön tűzszakaszt képez, itt kapnak helyet a következő funkciók: sofőr pihenő, porta, épületfelügyelet, üzemeltetési iroda, bankfiók, büfé fogyasztótérrel, iroda

mezzanine szint

A rakodózóna feletti galériaszinten irodák kapnak helyet, a hozzájuk tartozó kiegészítő helyiségekkel (teakonyha, vizes helyiségek, közlekedő). A mezzanine irodák a hozzájuk tartozó raktárterülettel egy tűzszakaszt képeznek.

tervezők:
Sárközi Csaba
Haraszti Lívia
Tubákos Ádám

társtervezők:

munkatársak:
Mészáros Ferenc
Császár Szabolcs